neděle 25. ledna 2015

Cigaretu? ..ne děkuji!

Člověk by měl jen mluvit, ale i konat. Proto si myslím, že bude lepší napsat tento článek o mém plánu, než jenom mluvit do větru.
Minulý rok byl velmi chaotický a do mého těla se dostalo spoustu kortizolu. Ten je známí jako hormon, který se zvyšuje díky velkému stresu. To zapříčiní únavu, zpomalení metabolismu a celkově nezdravý styl života.
Všechno to bylo kvůli stěhování, nové práce, dalšímu stěhování a taky trochu čtrnácti denního volna a k tomu pojídání vánočního cukroví. Když všechny ty výmluvy sečtu dohromady, stal se ze mě líný člověk této planety, se zapálenou cigaretou v puse.
Přesně tak! Moji oblíbenou sladkou čokoládu nahradila nechutná cigareta. Díky které žloutnou prsty, smrdí oblečení a o dechu ani nemluvím. Jenže po pár koupených krabičkách tohle nevidíte, neslyšíte a nechutné cigaretě se okamžitě mění název na "velmi potřebnou..."
Jak to tak u závisláků bývá, jedna cigareta se změní na tři a rázem se z toho stává rituál každodenní návštěvě trafiky...

Hnus, hnus, hnus..!!!
Myslíme si, že nám to dává pocit uklidnění, uvolnění a jistoty. Ale jistotu máme jedinou, že nás pomalu zevnitř zabijí...

Nechci Vám tu klábosit o zdravotních potížích kuřáka, rakovině a podobně. Všechny informace si můžeme najít na internetu a máme je jednoduše popsané i na samotném obalu. Nebudu se ani snažit někoho změnit a přesvědčovat, že by měl přestat.
Za prvé je to jako se zdravotním stylem, kdy se člověk musí rozhodnout sám a musí vědět, co je pro něho důležité.
Za druhé to vůbec nemá cenu. A to je tak trochu stejné jako u bodu číslo jedna. Je lepší věnovat se zajímavějším věcem, než se snažit změnit návyky ostatních.
Za třetí kuřáci mi absolutně nevadí!

Takže jsem své přesvědčovací schopnosti zaměřila především na sebe a poloprázdnou krabičku vyhodila rovnou do popelnice. Zatím se mi daří a na cigarety nemám ani pomyšlení. Nebyla by to ani správná kombinace.. intenzivní tréninky a sem tam vdechovat cigaretový kouř :)


3 komentáře:

  1. Dobré rozhodnutí a moc Ti držím palce!:) Doma mám tatínka kuřáka, takže mám takový ,,špatný příklad" přímo pod nosem a vidím, jak je pak nervózní, jak to leze do peněz a podobně, čili se toho chci do budoucna ušetřit.
    Kdysi jsem prokouřila jedno celé léto , ale když jsem v září vyběhla schody a zjistila, že sípu, zděsila jsem se a okamžitě toho nechala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je u mě podobné.. já přestala, protože začínám cvičit a nestačím s dechem. A taky jsem po večerech hrozně kašlala.. :(

    OdpovědětVymazat
  3. V dnešní době jsem asi velká výjimka, když řeknu, že je mi 16 let a já ještě nikdy nekouřila. Ale prostě nechci. nejde o to, že by mě to nelákalo atd.. ale každý z mé rodiny kouří a já se bojím, že by mě to zachutnalo. A tak je pro mě lehčí to nezkusit :)
    přesně! :D Já chodím tak jednou do týdne :) úplně přestat chodit nemůžu, rodiče mi to nedovolí:)

    Jinak nechci si tady dělat nějak reklamu, ale na blogu probíhá giveaway, tak jestli nemáš zájem se zúčastnit :)
    http://the-biggestfear.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat